
Tutkijat perustelevat miksi kahvia ei kannata juoda heti aamusta - tiesitkö syyn?
Kuulutko niihin ihmisiin, joiden päivä ei ala kunnolla, jos ei saa aamun ensimmäistä kahvikuppia heti herättyä? Jos vastaus on kyllä, kannattaa lukea tämä artikkeli.
Lääketieteen tohtori Steven Millerin Uniformed Services University of the Health Sciences-organisaatiolle tekemän tutkimuksen mukaan aamun aloittaminen kahvikupilla on aivan väärin, kertoo Metro-sivusto.
Tohtori Steven Miller rikkoo pitkään vallinneen olettamuksen siitä, että aamun ensimmäinen kuppi piristää. Tämän lisäksi kofeiinin sietokyky voi kasvaa jos sitä nauttii heti heräämisen jälkeen.
Miten tämä on mahdollista?
Ilmiö johtuu elimistön hormoneista ja siitä millä tavalla ne toimivat elimistössämme minäkin vuorokauden aikana, eli niiden vuorokausirytmi voi vaihdella henkilöillä, mutta esimerkiksi päivänvalolla on rytmiin aina tietty vaikutus. Tämä vuorokausirytmi määrittelee mitä hormoneja elimistössä vapautuu 24 tunnin aikana.
Stressihormoni kortisoli saa meidät tuntemaan olomme pirteäksi ja valppaaksi. Tämä hormoni alkaa erittyä valtaosalla ihmisistä noin klo 8-9 välisenä aikana aamulla.
Tämän lisäksi sitä erittyy jälleen klo 12-13 välillä ja noin klo 17.30-18.30 illan suussa.
Mikäli ihminen nauttii kahvia näinä aikoina, sen piristävä vaikutus laimenee selvästi. Lisäksi kofeiinin arvellaan nostavan kortisolin tuotantoa elimistössä ja tämä voi häiritä elimiston normaalia hormonitoiminnan vuorokausirytmiä.
Milloin on sitten oikea aika juoda kahvia?
Suositellut ajat kahvin juonnille on klo 9.30-11.30 välisenä aikana ja klo 13.30-17.00 välisenä aikana.
Tämä tarkoittaa siis sitä, että elimistöllesi ja hyvinvoinnillesi on parasta odottaa näihin edellä mainittuihin aikoihin, ennen kuin nauttii kahvia aamulla.
Tiesitkö sinä tätä? Jaa tämä myös kahvia juoville ystävillesi, jotta hekin voivat huomioida tämän!