He kiinnittävät vanhoja muovipulloja pahviin ja laittavat sen ikkunaan. Tämä muuttaa elämiä!

Meillä pohjolassa harvemmin on haitaksi asti kuumuutta kesällä, mutta toisissa paikoissa maailmaa, tilanne on täysin erilainen. Daulatian alueella Bangaladeshissä asuu arviolta 28 000 ihmistä. Monet heistä elävät pienissä majoissa, joissa ei ole juoksevaa vettä eikä sähköjä.

Siellä voi kesäaikaan lämpötila nousta yli 45 asteeseen (celcius) ja ihmisillä ei ole ilmastointeja, joilla saisi hetkellistä helpotusta helteeseen.

Mutta asiat muuttuvat.

Mies nimeltään Ashis Paul keksi ensimmäisen ilmastointijärjestelmän, joka toimii täysin ilman sähköä. Siihen tarvitaan ainoastaan pahvilaatikko ja vanhoja muovisia kierrätyspulloja. Leikkaa pulloista pohja pois ja tee pahvilaatikkoon pullon suun kierteiden kokoisia reikiä. Kiinnitä pullo pahvilaatikkoon korkilla, josta on leikattu umpinainen yläosa pois (pelkkä kierreosa). Ripusta laite isoon ikkunaan tai oviaukkoon ja nauti itsevalmistetusta ilmastointilaitteesta.

Toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen ja toimii samalla tavalla, kuin puhallamme ilmaa suustamme. Jos puhallat suu auki, ilma on lämmintä, mutta jos supistat huuliasi O:n muotoon, ulostuleva ilma on kylmempää. Juuri tällä tavalla tämä ilmastointilaite toimii.

Tälle keksinnölle on annettu nimeksi Eco-Cooler ja sillä voi laskea lämpötilaa sisätiloissa kokonaiset 5 astetta. Kyseinen keksintö toimii parhaiten tietyntyyppisissä rakennuksissa, kuten niissä taloissa, joissa 70 % Bangladeshin väestöstä asuu.

Parasta kaikessa on, että tuotteen takana oleva yritys päätti antaa piirrustukset vapaasti käytettäväksi niillä alueilla, joilla viileää ilmaa tarvitaan eniten. Niitä on jo alettu käyttää monissa kylissä alueen ympärillä, välittömin tuloksin.

Kuinka hienoa ja hyödyllistä kierrätystä!